Fokken is het gericht paren van dieren van hetzelfde ras met het doel om de individuele kenmerken van hun nageslacht te consolideren en te verbeteren. De nakomelingen die het dichtst bij de doelstellingen komen, worden gebruikt voor verdere veredeling - nogmaals met specifieke doelstellingen voor de volgende dekking, enz. Gedurende verschillende generaties zijn dit vaak dezelfde doelen, aangezien de karakterisering en consolidatie van bepaalde kenmerken een langdurig proces is. Zeker als je als fokker de gezondheid van je katten en het ras als geheel niet uit het oog wil verliezen.


1. De hoogste prioriteit van de ITC is het behoud en de bescherming van de gezondheid van onze  fokkatten en hun toekomstige nakomelingen. Dit is een bepaling die altijd en constant superieur is aan alle andere doelen en wensen van het fokproces.


Dit omvat:

  • gezonde bloedlijnen (analyse van ouderdieren, hun nakomelingen en verwanten voor een langere tijd, DNA-testen);
  • Volledige medische zorg en supervisie (tests, controles, vaccinaties),
  • Fokkers en liefhebbers bieden een katvriendelijke leefomgeving waardoor hun katten een lang en gelukkig leven kunnen leiden (harmonie, beweging, etc.).


2. Tegelijkertijd moet het typische karakter van het Thaise ras worden behouden en verder worden ontwikkeld. De zeer aanhankelijke, sociale, communicatieve en robuuste Thai vinden hun thuis in gezinnen met kinderen of andere huisdieren, met levendige jongeren en rustige ouderen zonder problemen. Hun grootte en evenwichtige karakter maken hen tot ideale huiskatten, maar ze genieten ook van beschermde ruimtes om rond te rennen. Ze gaan graag samen met hun geliefde familie op vakantie of naar het 'zomerhuisje', en passen zich gemakkelijk aan aan nieuwe omstandigheden of accommodaties.

Thaise katten zijn hun hele leven sportief, mobiel en zeer attent. Onze fokkers dragen resoluut hun steentje bij aan het behoud van deze uitzonderlijk aanhankelijke en bewegelijke kat door zorgvuldig de katers te selecteren en hun nesten groot te brengen.


3. Door het behoud, de consolidatie en de invloed op het uiterlijk van de Thaise kat vanaf het allereerste begin, meer dan 10 jaar nu, is het type, van de algemene indruk van de Thaise kat de voornaamste focus van al onze fokkers.


  • De Thaise kat van de ITC zijn altijd onmiddellijk en zonder enige twijfel herkenbaar als Thai;
  • De nakomelingen van de Thaise kat van de ITC betekenen in bouw en kleur: broers en zussen van een nest lijken qua uiterlijk (behalve de pointkleur), qua grootte en ontwikkeling "als 2 druppels water";
  • De nesten van de Thaise kat binnen de ITC zijn vanaf het begin vergelijkbaar.

Deze uniformiteit binnen de nesten en tussen de verschillende nesten gedurende meer dan 10 jaar lang en over vele nationale grenzen heen. Is de veiligste garantie en getuigenis van raszuiverheid en de zorgvuldige, deskundige selectie van de typerende THAI-lijnen.


4. Naast de hiervoor beschreven vaste fokdoelen moeten verdere optische eigenschappen van de Thaise kat zoals oogkleur, haarlengte, vachtkleur, etc moeten worden behouden. Deze zijn vastgelegd in de richtlijnen van de clubs of hun overkoepelende organisaties. Het is aan de individuele fokker om te beslissen waar de precieze focus ligt.

De voortdurende coördinatie en samenwerking tussen de ITC-fokkers heeft ook zijn waarde bewezen met betrekking tot deze onderwerpen. Ook de volwassen katten onderscheiden zich door hun opvallende gelijkenis en hun duidelijke classificatie als Thai.

Zelfs vandaag de dag wordt de uitbreiding en zuiverheid van het Thaise ras in Europa duidelijk gevormd door de fokkers verenigd in de ITC. Talloze prijzen en uitstekende professionele oordelen door specialisten op internationale en wereldkattenshows documenteren het complexe en succesvolle werk van onze fokkers.

Met als blijvend doel dit prachtige ras in al zijn natuurlijke schoonheid te behouden.

International Thai Cats

International Thai Cats ( ITC) is een onafhankelijke organisatie van fokkers en liefhebbers van de Thaise kat op internationaal niveau.