Η ιστορία της γάτας Ταϊλάνδης

Από πού προέρχεται η γάτα Ταϊλάνδης;

Οι γάτες Ταϊλάνδης και Σιάμ έχουν κοινούς προγόνους. Οι πρώτες αναφορές σε Σιαμέζες γάτες εντοπίστηκαν στο παλαιότερο στον κόσμο βιβλίο για γάτες, τα «Ποιήματα της γάτας» του 1330. Αυτό βρίσκεται στην κατοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ταϊλάνδης, στην Μπανγκόκ.

Γάτες χρωματισμού point με συναρπαστικά μπλε μάτια και σκούρα σημεία στην ουρά, τα πόδια και τα αυτιά παρουσιάζονταν ως κατοικίδιες γάτες στο πλευρό της βασιλικής οικογένειας.

Μέσω του εμπορίου, κατά τη διάρκεια των αποικιοκρατικών πολέμων και της βιομηχανικής ανάπτυξης, οι Σιαμέζες γάτες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Ως πολύτιμα δώρα από διπλωμάτες και εμπόρους κατέληγαν συχνά σε βασιλικούς οίκους. Τον Ιούλιο 1871 παρουσιάστηκαν 2 Σιαμέζες γάτες από τη Νοτιοανατολική Ασία στην πρώτη επίδειξη γατών στο Κρίσταλ Πάλας στο Λονδίνο.

Ήδη από τότε προέκυψε ο διαχωρισμός σε «στρογγυλοπρόσωπες ή apple head» γάτες –αυτές που εμείς σήμερα ονομάζουμε γάτες Ταϊλάνδης– και εκείνες με πιο μακρύ πρόσωπο («πρόσωπο σε σχήμα νυφίτσας ή marten face»). Οι τελευταίες επηρέασαν την εκτροφή των σύγχρονων Σιαμέζων γατών, από τις οποίες προέκυψε η ράτσα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά που σήμερα ονομάζεται γάτα του Σιάμ.

Γύρω στο 1986 δεν εμφανίζονταν παραδοσιακές και κλασικές σιαμέζες. Οι περισσότεροι σύγχρονοι εκτροφείς είχαν την άποψη ότι η Σιαμεζα πάντα έμοιαζε σαν την μοντέρνα έκδοση. Καθώς λοιπόν δεν μπορούσαν πλέον να κερδίσουν στις εκθέσεις γάτας, οι περισσότεροι εκτροφείς ρατσών σταμάτησαν την αναπαραγωγή αυτών των ειδών σιαμέζας. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία συλλόγων παραδοσιακής και κλασικής σιαμέζας, που έκαναν ενέργειες προκειμένου να τις διασώσουν από την εξαφάνιση.

Το 1987, μια ομάδα εκτροφέων σιαμέζας γάτας οι οποίοι είχαν αρνητική άποψη για την εμφάνιση της μοντέρνας σιαμέζας, και λόγω των προβλημάτων υγείας που την επηρέαζαν, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα διεθνή οργανισμό Παραδοσιακής και Κλασικής γάτας, που είχε σκοπό να επαναφέρει το παλιό στυλ της σιαμέζας και να το διατηρήσει.

Από το 1990 ο στρογγυλός τύπος αναγνωρίστηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία γάτας WCF ως αυτόνομη ράτσα με το όνομα «THAI» (Ταϊλάνδης). Αργότερα ακολούθησαν και άλλες ενώσεις φίλων γάτας.

Η αναγνώριση της ράτσας «THAI» (Ταϊλάνδης) συνοπτικά:

.

1990 Αναγνώριση ως νέας ράτσας από την  WCF  (World Cat Federation)

2002 Αναγνώριση ως νέας ράτσας από την  LOOF  (Livre Officiel des Origines Félines)

2004 Αναγνώριση ως νέας ράτσας από την   EGCA e.V. (European Group Cat Association)

2007 Αναγνώριση ως νέας ράτσας από την   TICA (The International Cat Association)


Σιαμέζες – μια ράτσα με δύο ξεχωριστές πορείες εξέλιξης

.

Σιαμέζες δέκατος ένατος αιώνας

1-2) 1950 και το εικοστό πρώτο αιώνα

3-5) THAI 1980 και 2015

χρώματαSeal Point

με γαλάζια σημεία (Blue Point)με σοκολατί σημεία (Chocolate Point)

με λιλά σημεία (Lilac Point)Red Point

Creme Pointτιγρέ (Tabby Point)

ταρταρούγας (Tortie Point)


International Thai Cats

We are an independent community of breeders and lovers of Thai cat at international level.