Istorija

Sijamske mačke su jedna od najstarijih prirodnih pasmina, nastale na Tajlandu (nekada se Tajland zvao Siam). Prvi pisani dokument o ovoj pasmini je bogato ilustrirana zbirka pjesama Tamra Meow (Pjesme o mački) za koju se smatra da je napisana oko 1350 godine. Čuva se u Nacionalnom muzeju Tajlanda. Na tajlandskom jeziku ove mačke se zovu Wichian Mat što u prijevodu znači "mjesečev dijamant".
Prvi primjerci pasmine, Pho i Miu doneseni su u Veliku Britaniju 1884. godine. Tadašnji britanski konzul, general Edward Blencowe Gould je nazvao pasminu Sijamska mačka. Godinu dana kasnije, ovaj par je sa svoja tri mačića sudjelovao na izložbi u Kristal palasu u Londonu i tako je počeo vrtoglavi uspon ove pasmine na zapadu. Stari tip sijamske mačke je klasifikovan kao THAI i ustanovljen je standard ove rase prvo u WCF asocijaciji 1990, ubrzo zatim i u TICA asocijaciji 2007. Postoje neslaganja u pravilima i principima uzgoja Thai rase u TICA i WCF i FIFe asocijaciji.

Thai reconhecimento u raznim udrugama

.

1990    Priznanje kao nove rase u WCF (World Cat Federation)

2002    Priznanje kao nova rase u LOOF (Livre Officiel des Origines Félines)

2004    Priznanje kao nove rase u EGCA e.V. (European Group Cat Association)

2007   Thai dostize 1 fazu priznavanja u TICA (The International Cat Association)

8.2.2014  Italija: Zvanicna Thai prezentacija u FIFe kao nove rase. (Fédération Internationale Féline)    

Thai ima prvi nivo prepoznavanja u FIFe. To je privremeno priznat u klasi IV. Macke ove rase mogu formalno izdati u razredima/klasi 7-12 i dobiti certificate  za sampiona /premijer i internationalni sampion/premijer. Mozete dobiti najbolji variety (Best in Variety), ali nisu nominovani za “Best in Show”.


Sijamski: Rasa ali dva različita dešavanja/developmenc.

.

Sijamski devetnaestog stoljeća

1-2) Sijamski 1950 i XXI stoljeća

3-5) THAI mačka 1980 i 2015

Boje Thai mačaka

Osnovna boja pointa je seal point - skoro crna.  Postoje i blue point – siva, chocolate point –čokoladno smeđa, red point – crvena, lilac point- kod koje su na pointovima gusto izmješane siva i krem dlaka. Također pointovi mogu biti tigrasti (taby) ili kornjačevina (tortie) u svim bojama.Sil point (Seal Point)

Blu point (Blue Point)Čokolad point (Chocolate Point)

Lila point (Lilac Point)Red Point

Creme PointTabby Point

Tortie Point


International Thai Cats

We are an independent community of breeders and lovers of Thai cat at international level.