Egy kis történelem

A számi fajta a Távol-Keletről származnak, nevüket Sziámról, a mai Thaiföldről kapták. Angliába már az 1870-es évektől szállítottak macskákat keletről, ezek között voltak a sziámik is. A 19. századi Angliában meglehetősen nagy feltűnést keltett ez a fajta.  

A sziámi macskák tartása a kezdetekben csak a tehetősebbek kiváltsága volt. Ezeket az egzotikumnak tartott macskákat nagyon elkényeztették, sőt, olyan is előfordult, hogy télen fűtött üvegházakban tartották őket, melyekbe Távol-Keletről származó növényeket is telepítettek. Minderre pedig azért gondolták a macskatulajdonosok, hogy szükség van, mert úgy vélték, hogy rövid szőrzetük és karcsú testalkatuk miatt nem bírják a hideg időjárást. Néhány évvel az első sziámik megjelenése után már kiállításokra is elvitték. 1884-ben, Crystal Palace-ben állították ki az első egyedeket. Hivatalosan pedig 1900-ban jegyezték be a fajtát.
 Az idő teltével egyre népszerűbbé vált a fajta, de továbbra is a brit arisztokrácia volt az az osztály, ami igazán megengedhette a tartását és tenyésztését.

Az 1950-es évek elején a sziámi macskák tenyésztésében fordulat állt be, mivel a párok gondos megválogatásával sikerült fokozatosan megnyújtani a fejformát, a füleket, a lábak csontozatát és a gerincoszlopot. 1958-ban a Sziámi Macskaklub új standardot fogadott el, mmely megpecsételte a hagyományos típusú sziámi macskák sorsát.

A közvélemény megoszlott az "új" és a "régi" típusú sziámi macska között. Néhány tenyésztő, dacolva azzal, hogy munkájukat hivatalosan nem ismerik el, megpróbálták a "régi" típusú sziámi macskát továbbtenyészteni, s hogy a régi és az új típust szétválasszák, a régi típusú sziámit Thai macskának keresztelték el.

.

Thai macska elismerés különböző egyesületek

.

1990  WCF (World Cat Federation)

2002  LOOF (Livre Officiel des Origines Félines)

2004  EGCA e.V. (European Group Cat Association)

2007 TICA (The International Cat Association)

2014/02/08 Olaszország: hivatalos bemutató az új teremtés a thai FIFe (Fédération Internationale macskaféle)

2015 Ideiglenes elismerés FIFe


Thai vagy sziámi?

.

Sziámi tizenkilencedik század

1-2) Sziámi  1950-ben, és a huszonegyedik század
3-5) THAI macska 1980 és 2015

Fajták színek:


Thai macska a sajtóban: kattintson

Referenciák:

TRADICIONÁLIS SZIÁMI - THAI

Thai Cats in Hungary


THAI MACSKA - Standard WCF

.

Testfelépítés: közepes testméretű, telt izomzatú, de karcsú, és elegáns; se nem zömök, se nem nyúlánk. A lábak közepesen hosszúak, a mancsok kerekek. A farok közepes hosszúságú, és enyhén keskenyedik a hegyes farokvég felé.

Fejforma: mérsékelt ékalak, gyengéden kerekített körvonallal. Enyhén ívelt profil, mélyedés a szemvonalban. Erős áll, és alsó állkapocs, az orr kerek.

Fülek: közepes méretűek, a tövüknél szélesek, egymástól távol helyezkednek el, végük kissé lekerekített.

Szemek: A szemek nagyok, picit ferdék, felső vonaluk mandulavágású, az alsó enyhén kerekített; a szemszín élénk kék.

Szőrzet: rövid, testhez simuló, selymes és fényes, nincs aljszőrzete.

Színváltozatok: Leginkább a fóka színű thai macska terjedt el. Egyéb színváltozatai a következők: kék, csokoládé, lila, vörös, krém, valamint ezek cirmos és teknőc változatai. A színek a végekre (maszk, fülek, lábak, mancsok, farok) korlátozódnak, és árnyalatuk egységes. A maszk teljes, vagyis finom ceruzarajzolattal kötődik a fülekhez, és nem terjedhet át a tarkóra. A csuklya hiba.

Hibák: "gyapjas" szőr, gyenge áll, keskeny pofacsont, stop az orron, kerek szemek, bog, vagy megtöretés a farkon, "csuklya". Idősebb korban a test sötétedik, de a kontrasztnak akkor is meg kell maradnia. A sötét folt(ok) a hason, valamint a fehér folt(ok) a testvégeken hiba, ez utóbbi a tenyésztésből kizáró ok. Pigmenthiány az orrtükrön, valamint a talppárnákon szintén hiba - kivétel a teknőc változatok..

A thai macska tenyésztésénél a cél az ősi sziámi típus megőrzése, emiatt nem megengedett az új típusú sziámival történő pároztatása.

International Thai Cats

We are an independent community of breeders and lovers of Thai cat at international level.