Tyto báječné kočky jsou svým charakterem milé a příjemné , přítulné jako malé děti, drzé, šaramantní, temperamentní a zároveň velice milující, jak k sobě samým, tak ke svým lidem. Thajky jsou inteligentní, svéhlavé a nepopsatelně upovídané. Dokáží si dobýt srdce dvounožců svým neodolatelným šarmem, hlasitým předením a bouřlivým temperamentem a také svou  neúnavnou snahou být všude přítomné, což je mnohem, mnohem víc, než jen mazlivé sezení na klíně.


Ten, kdo si jednou dá práci shromáždit, jaké charakteristické rysy jsou siamkám / thajkám nejrůznějšími autory knih, článků a básní o kočkách  přisuzovány, najde vedle spousty všeobecných "kočičích" znaků jako něha, nezávislost, tvrdohlavost, hravost, zvědavost, mazanost, vytrvalost, trpělivost, opatrnost a celá řada dalších zvláštností a schopností, které prozrazují, že na siamky / thajky  skutečně bylo a  dále bude  pohlíženo jinak, než na ostatní kočky.


Díky jejich živé, otevřené povaze jsou velmi učenlivé a dají se lehce vychovat. Přímo žádají o to, něco se naučit. Aportování se jim zdá velmi zábavné, ať už míček, papírová kulička, pírko, nebo plyšové myšky , všechno bude páníčkovi přineseno. Mohou se naučit chodit na vodítku, téměř jako pes a za dobrý úplatek se naučí spoustu uměleckých kousků. Říká se, že ze všech koček  je právě siamka / thajka nejpodobnější psovi. Pravděpodobně díky daru,  díky velké vazbě na člověka.

.


Skutečně je to něco, co u koček běžně nenajdeme. Jenom siamka/thajka se dívá člověku tak klidně,  upřeně a přímo do očí, když s ním mluví. Tyto skoro "osobní" pohledy zářivě modrých očí patří k nejzáhadnějším  okouzlením, které z ní vyzařují. Ne nadarmo se říká, že ten, kdo již někdy siamskou / thajskou kočku vlastnil, přejde velmi zřídka k jiné rase!


Thajské kočky jsou velmi zvědavé, zvídavé  a neomezují se pouze na hraní.  Když někdo zvoní u dveří, jsou tam jako první  a chtějí se podívat, kdo to přichází. Při stěhování, nebo když se vyklízí byt, je to pro thajku ideální hřiště. Je toho tolik na objevování a zkoumání, váš miláček se nikdy neunaví. 

.


Thajka je taková kočka cestovatelka,  ráda cestuje autem, pokud si na to mohla včas zvyknout. Ani návštěvy veterináře pro ně nejsou problém. Jako pes jsou  thajky  závislé na svém člověku. Raději jedou na každou rodinnou dovolenou (nebo s paničkou do kanceláře) a rychle si zvyknou na nové prostředí, než aby dva týdny trávily samy ve velkém, prázdném bytě. Potřebují blízkost lidí, milují být spolu se "svým" člověkem!

.


Thajky milují společnost, také tu svého druhu. udržují mezi sebou úzký sociální kontakt a je to velká zábava, moci přihlížet, jak  si taková banda hraje, čistí se a vyvádí různé psí kusy. Ideální je chovat hned 2 nebo 3 zvířata ve skupině.

Co může být hezčího, než mít doma dvě mazlící se, nebo vesele si hrající kočky?

.


Díky jejich úzké vazbě na lidi, není většinou problém, socializovat je se psy.Samozřejmě se musí nejdříve očichat, ale ledy jsou rychle prolomeny.  Mnohé  thajky se rády mazlí s "jinými" čtyřnožci, čistí je, dokonce chodí  společně na procházky, když se jde pejsek venčit.


Thajské kočky mají velice rády děti a jsou jim výbornými společníky při hrách . Byly viděny i matky, které spolu se svým potomkem vezly v kočárku i thajku. 

.


Tyto kočky ví, jak udržet svého člověka ve střehu. Mají-li pocit, že se jim dostává málo pozornosti, vymýšlejí si zajímavé metody, jak se stát opět středem pozornosti. O thajkách je známo, že mají bláznivé nápady.

Druhá kočka přinese majiteli velkou úlevu, pokud by toho na něj mělo být moc. A to bez  dalších větších nákladů. Původně samotná kočka tím získá adekvátního partnera.


Je také možné chovat thajskou kočku jako jedináčka. V tomto případě by její člověk ovšem neměl trávit celý den v práci, jinak se může rychle stát, že se thajka začne nudit a bude dělat neplechu, nebo bude nespokojená a nešťastná. Thajské kočky, které jsou chovány samostatně, vyžadují od své rodiny mnohem více péče a času. Jejich lidé se pak stávají jejich jedinou  rodinou, bavičem,  musí být připraveni hladit, mazlit se, apod.

.


Kdo se rozhodne pro pořízení thajské kočky, měl by být, tak jako při výchově psa, opravdu důsledný. Šikovně si svého člověka dokáže omotat kolem své malé tlapky a může se stát, že se tato sladká, malá,  chlupatá kulička rychle chopí moci a než se nadějeme, sloužíme jí tak, jak si zrovna její veličenstvo přeje. 

Ale koneckonců je thajská kočka se svýma nebesky modrýma očima velmi nekomplikovaná rasa, se kterou si poradí i začátečník. 


Hlas siamské / thajské kočky

Ten, kdo si vybere thajskou kočku jako stálého  domácího společníka, změní tím nevyhnutelně také  "akustickou náladu" , protože ony mají hlasový rozsah,  který je mnohem širší, než u jakékoliv jiné kočky. Od této chvíle je pod vaší střechou něco, co sice ne nepřetržitě, ale zato vášnivě a neúnavně brebtá, vypráví, prosí, kňourá, vrká, šveholí, bručí, přede, zpívá, nebo se na něco vyptává. K tomu patří i výhrůžné vrčení, když dorazí nezvaná návštěva. 


Kdo si chce přivést takovou kočku domů, musí toto všechno mít rád. 

Nejen ty modré, zářící oči, eleganci tanečnice, chytrý, tajemný obličej s maskou, ale i tento hlas. 

A nesmíme zapomenout, že thajky zůstávají až do vysokého věku aktivní, hravé a totéž vyžadují každodenně i od svého majitele

.

(C) Přeložila z německého jazyka Irena Beránková, dne 27.7.2016

Původ:

mezi jiným: Siamkatzen,  Dr. Heinz Schmoll, 1982

International Thai Cats

Jsme nezávislá komunita chovatelů a milovníků thajských koček na mezinárodní úrovni.